Degustorium 22.10.2019

Boli sme pozvaní. Pozvanie sme prijali: Budeme tam celý deň. Pozor! Je to taká zvláštnosť, že vstupenky si je potrebné kúpiť vopred….. Tak, ak by ste mali záujem stráviť deň s nami, a inými farmármi, pri debatách, pri ochutnávkach, lístky sú dostupné v linku nižšie……

Prvá ochutnávková konferencia o remeselných potravinách, ktorú organizuje občianske združenie Slow Food Pressburg v spolupráci s partnermi.

🐌 Tradičná remeselná potravina je našou pýchou

Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity. Mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našich všedných i sviatočných dní v domácich jedálničkoch, v ponuke zariadení spoločného stravovania naprieč celým spektrom, mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu a bez najmenšieho zaváhania by mala byť našou pýchou a súčasťou oficiálnej prezentácie Slovenska doma i v zahraničí. Roľníci, rodinné farmy a remeselní výrobcovia by mali byť podporovaní štátom a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, by mal byť chránený a zvýhodňovaný.

🐌 Remeselná potravina sa má stať spoločenskou témou

Chceme, aby sa remeselné potraviny stali spoločenskou témou, aby sme sa začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viacej zaujímať a zdieľať ich príbehy. Žijeme dobu, ktorá im nie je naklonená, my však chceme ukázať, že to ide aj napriek legislatívnemu hendikepu, napriek tomu, že kvalitné remeselné potraviny nepatria k mainstreamovým témam. Ich príbehy stoja za to a ich produkty sú jedinečné. Zaslúžia si formát, v rámci ktorého si ich budete môcť vychutnať naplno a to doslovne.

🐌 ochutnávková konferencia

Prinášame preto prvú ochutnávkovú konferenciu, na ktorú sme pozvali roľníkov, vinohradníkov a vinárov, remeselných výrobcov, šéfkuchárov, odborníkov na kulinárnu kultúru, výživových poradcov, environmentalistov, expertov na marketing a ľudí z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby, aby s nami zdieľali svoje príbehy, priblížili nám ich výnimočné produkty, inšpirovali nás a čo je najdôležitejšie: aby nám ukázali, že to má zmysel!

Lístky dostupné na www.degustorium.sk

Celodenným programom nás bude sprevádzať moderátor Peter Šarkan Novák.

8:00 – 9:00 REGISTRÁCIA
9:00 – 9:15 OTVORENIE
🐌 Petra Molnárová & Anetta Vaculíková, Slow Food Pressburg
🐌 Peter Varmuža, YEME – plnochutné potraviny

9:15 – 10:45 BLOK 1
Prezentácia rečníkov
🐌 Ján Šimunek, FantastiCo – manufaktúra na Bratislavské rožky, Bratislava
🐌 Ján Turinič, Remeselná pekáreň Yeme, Bratislava
🐌 Michal Bažalík, naturálny vinár a prevádzkovateľ stromodomu, Svätý Jur
🐌 Mário Marko, Herbert Sirupy, Trnava
🐌 Rosa Nicoli, Rodinné mäsiarstvo Salumificio Peveri, Taliansko

10:45 – 11:00 DESIATA

11:00 – 13:00 BLOK 2
Beseda na tému Kvalita potravín a Agro 4.0
🐌 Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku
🐌 Bálint Pém, farmár a zakladajúci člen Združenia mladých farmárov
🐌 zástupca územnej samosprávy – meno upresníme

Prezentácie rečníkov
🐌 Tommaso Ferro, šéfkuchár zo statku Cascina Lago Scuro, Taliansko
🐌 Róbert Góra, farmár, ekologický chov mangalice sivej a hovädzieho dobytka, Salka
🐌 Slavomíra Raškovič, manažérka zážitkovej reštaurácie Gašperov Mlyn a Someliérka roka 2019, Batizovce
🐌 Laura Pozzato, gastrobloger a povolaním Gastronóm, Taliansko

13:00 – 13:30 OBED

13:30 – 15:40 BLOK 3
Beseda na tému Marketing remeselnej potraviny
🐌 Martin Bajaník, grafický dizajnér, ktorý chce robiť veci Pekne & Dobre, Bratislava
🐌 Petra Cséfalvayová, environmentalistka, Inštitút cirkulárnej ekonomiky, Bratislava
🐌 Karol Stýblo, zakladateľ a master chef čokolatier spoločnosti Lyra Group

Prezentácie rečníkov
🐌 Zsolt Sütő, vinohradník & vinár, majiteľ rodinného vinárstva Strekov 1075 a spoluzakladateľ združenia Autentista Slovakia, Strekov
🐌 Richard Domaniža, remeselný výrobca sajdru Kastler, Nové Zámky
🐌 Román Kováč, osobný šéfkuchár malých gurmánov v MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

Beseda na tému Spoločne a zdravo
🐌 Ivana Kachútová, nutricionistka, Bratislava
🐌 Katka Medveďová, lektorka varenia a výživy v projekte Skutočne zdravá škola
🐌 Lucia Gallová, prevádzkovateľka vysokoškolského bufetu Vegget, Bratislava
🐌 Román Kováč, osobný šéfkuchár malých gurmánov v MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

15:40 – 16:00 OLOVRANT

16:00 – 18:30 BLOK 4
Beseda na tému Zachovanie kontinuity rodinných fariem
🐌 Rodinná farma Sedláčkovcov Veles Háj, Turčianske Teplice a ďalšie rodinné farmy zverejníme postupne

Prezentácie rečníkov
🐌 Agnes Lovecká, Majer Zemianske Sady a Slobodné vinárstvo, Zemianske Sady
🐌 Ján Šlinský, Agrokruh, Hrubý Šúr
🐌 Katarína Nádaská, etnologička a historička, Bratislava

Beseda na tému Remeselná potravina ako súčasť našej kultúrnej identity
🐌 Ivana Balážová, ekologický pestovateľ a spracovateľ ovocia, Sad Lívia, Kolíňany
🐌 Ján Hacaj, vinohradník & vinár, Pezinok
🐌 Ľuboš Miškovský, farmár a veterinár, Michalov Dvor, Pezinok
🐌 Katarína Nádaská, etnologička a historička, Bratislava

18:30 ZÁVER KONFERENCIE